Segona generació de legislació europea sobre comunitats energètiques
Dia de publicació

16 d'abril de 2024

Compartir
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

L’any 2019 la UE va publicar el paquet «Energia neta per a tots els ciutadans europeus (CEP)» i va introduir disposicions generals per a les Comunitats d’Energies Renovables (CER) i les Comunitats Ciutadanes d’Energia (CCE). La intenció era que la ciutadania pogués desenvolupar projectes d’energies renovables i es va dotar d’un marc legal per tal que les comunitats energètiques poguessin establir les seves pròpies iniciatives.

+info en aquesta guia de REScoop >>

Diversos estats membres de la UE ja han avançat considerablement en la transposició d’aquestes directives a la seva legislació. Tanmateix, la majoria dels Estats membres encara no han desenvolupat un marc propici que permeti la participació de les comunitats energètiques en els mercats d’energia sense discriminació respecte la resta d’actors. És el cas de l’Estat espanyol, que a l’abril de 2023 va publicar un esborrany de Real Decret per regular les dues figures jurídiques per a les comunitats energètiques, però no ha donat noves passes.

+info en aquest treball de seguiment de REScoop >>

Des de la publicació del CEP, Europa ha viscut una pandèmia global, guerres de molt a prop i una crisi energètica i del cost de la vida que ha mostrat la nostra crua dependència als costosos combustibles fòssils. Des dels responsables polítics s’han llançat diversos programes per suavitzar el cop d’aquestes crisis, entre aquestes solucions hi ha hagut el REPowerEU, el Fit for 55 Packages o la revisió del disseny del mercat elèctric.

Tot i que no s’han revisat les disposicions bàsiques per les CER i CCE, sí que s’han inclòs noves disposicions rellevants per a les comunitats energètiques a les revisions de les principals directives europees en aquesta matèria, com la Directiva d’energies renovables, la Directiva d’eficiència energètica, la Directiva d’eficiència energètica als edificis, la Directiva d’electricitat i regulació elèctrica o el Fons Social per al Clima. Tot aquest desenvolupament de nova legislació realitzat després del paquet d’energia neta es pot considerar com la segona generació de legislació de la UE per a les comunitats energètiques.

Aquesta legislació reforça el model de comunitats energètiques i reconeix encara més que els ciutadans ja no necessiten dependre de les grans corporacions per a participar en la transició energètica. Proveir-se d’electricitat o de climatització, tirar endavant rehabilitacions energètiques d’edificis, gaudir de mobilitat elèctrica compartida o altres tipus d’actuacions ja són una realitat. La legislació de la UE de segona generació remarca que les iniciatives liderades per la ciutadania contribueixen activament en la producció d’energies renovables, i en altres activitats destacades, com la pal·liació de la pobresa energètica, l’eficiència energètica, l’eòlica marina o projectes de calefacció i refrigeració comunitària.

REScoop ha elaborat tres documents resum que analitzen aquestes noves disposicions per a les comunitats energètiques.

  • Directiva d’energies renovables (RED) >>
  • Directiva d’eficiència energètica (EED) >>
  • Fons Social per al Clima >>
Altres notícies

S’acosten les eleccions europees i REScoop ha elaborat un manifest amb 10 prioritats polítiques per avançar cap a una transició energètica democràtica, neta, lliure de combustibles fòssils i nuclears i …

Aquest dijous 30 de novembre comença la 28ª edició de la Cimera sobre el Clima de les Nacions Unides (COP28) a la ciutat de Dubai, Emirats Àrabs Units (EAU). Aquesta …